본 연구에서는 추출 시간에 따른 계내금 추출물을 제조하고 항산화 활성, 단백질 분해효소 활성 및 총 단백질 함량을 평가하고자 하였다. 단백질 분해효소의 활성을 확인하기 위해 단백질 변성이 일어나지 않는 50℃의 온도로 설정하여 평가하였다. DPPH 라디칼 소거 활성, 환원력 및 총 폴리페놀 함량 측정을 통해 항산화 활성을 확인하였으며, folin assay를 통해 단백질 분해효소 활성을 측정하였다. 또한, bradford assay를 통해 계내금 추출물의 총 단백질 함량을 측정하였다. 항산화 성분으로 잘 알려진 비타민 C(ascorbic acid)를 양성대조군으로 사용하였으며 계내금 추출물은 6 hr 동안 추출한 추출물부터 높은 항산화 활성을 확인하였으며 환원력에서 최대 10.45 μM로 높은 활성을 나타내었다. 계내금 추출물의 단백질 분해효소 활성을 확인한 결과 추출 시간 의존적으로 증가하는 것을 확인하였다. 본 연구를 통해서 계내금 추출물은 6 hr 동안 추출한 추출물부터 최대의 항산화 활성을 가지는 것을 확인하였으며 계내금을 소화를 촉진시키는 성분으로 사용할 뿐만 아니라 단백질이 변성되지 않는 조건에서 추출하여 식품 첨가물로 활용될 수 있을 것으로 사료된다.
Kyenegum (Galli stomachichum corium), or dried gizzard, is rich in protein and has long been used as a digestive aid. While previous research has focused on the pharmacological properties of Kyenegum, studies on its natural antioxidant and food additive potential have been limited. Therefore, this study aimed to investigate the antioxidant activity, protease activity, and total protein content of Galli Stomachichum Corium water extracts (GW) prepared using distilled water as a solvent. Various assays, including the total phenolic assay, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazy (DPPH) radical scavenging activity, copper reduction assay, Folin-Ciocalteu assay, and the Bradford protein assay, were performed. Kyenegum was extracted over different time periods (0 hr, 6 hr, 12 hr, 18 hr, and 24 hr). As a positive control for antioxidant activities, vitamin C (ascorbic acid) was used. The total phenolic content of GW significantly increased from 0 hr to 24 hr (0.93, 5.70, 8.20, 10.01, and 11.35 μg GAE/mL, at the above-mentioned time periods, respectively). The DPPH radical scavenging activity of GW was highest at 6 hr (12.42%) compared to GW extracted at other times. The protease activity and total phenolic content showed a time-dependent increase. Overall, these findings suggest that Kyenegum could serve as a natural antioxidant and food additive ingredient.