메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
류혜숙 (상지대학교) 최해연 (공주대학교 외식상품학과)
저널정보
한국식품영양학회 한국식품영양학회지 한국식품영양학회지 제37권 제4호
발행연도
2024.8
수록면
211 - 219 (9page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
Cirsium setidens, Allium hookeri, Aronia melancocarpa, are popular dietary ingredients for Asian cuisine or beverage. this study attempted to search and report the antioxidant activity of extracts of aronia, gondre and samchae, which are used for food in Korea. As a result, total phenol content and DPPH radical scavenging activity tended to increase, and Gondre extract showed the highest DPPH radical scavenging activity effect. The results of a study on the ABTS radical scavenging activity of extracts of Gondre, Aronia, and Samchae showed a tendency for radical scavenging activity to increase as the concentration increased. Gondre hot water extract showed the highest ABTS radical scavenging activity. In this way, antioxidant activity was shown in the order of Gondre, Aronia, and Samchae, and the concentration showed a high activity effect at high concentrations. In the cell protection effect results, the concentration of Gondre extract was 500 μg/mL, the Samchae alcohol extract was used at concentrations of 2.5, 5, 7.5, and 10 μg/mL, and the Aronia extract was used at concentrations of 125 μg/mL. and showed a cytoprotective effect at 250 μg/mL. We hope that these research results will be used as basic data for the development of various functional foods.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0