메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
동아시아식생활학회 동아시아식생활학회지 東아시아 食生活學會誌 第17卷 第2號
발행연도
2007.4
수록면
274 - 287 (14page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
The purpose of this study was to examine the actual state of cooking wine usage, and analyze the relationship between the attributes of cooking wine and demographic characteristics. The major findings of this study are as follows. First, the origin and correct choice of cooking wine were significantly related to hotel type, restaurant type and career. Second, the importance of the taste and aroma of a cooking wine, which are intrinsic attributes in the evaluation of a wine, had significant relationships with all the demographic variables whereas the importance of purchase cost and label information of the cooking wine only exhibited a significant correlation with career (p<0.05). Third, 53.7% of the respondents used cooking wine based on recipes, while the rest used it by rule of thumb. These results between restaurant type were significantly different (p<0.05). For the results of this research to be of more use, further research should be conducted on the functional aspects of cooking wine and their effects on cooking. In addition, further systematic research should be performed on the functional and sensory effects of a variety of wine tastes and aromas on cooking.

목차

Abstract
서론
조사 내용 및 분석 방법
분석 결과 및 고찰
요약 및 결론
문헌

참고문헌 (32)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2009-594-016630677